En bærekraftig helsesektor:
Hvordan BedreDelt.no utfordrer gamle forretningsmodeller

"De private vil jo bare låse ned dataene..."

På et frokostseminar jeg deltok på nylig, ble det fra scenen sagt følgende: “De private er ikke med i dette prosjektet fordi de vil jo helst bare låse ned dataene.” Dette utsagnet kom fra en representant fra en offentlig etat, og det fikk meg til å stusse: Er dette virkelig sant? Eller er det en holdning det er på tide å utfordre?

Som prosjektleder for BedreDelt.no, et industridrevet initiativ for bedre digital samhandling i helse- og omsorgssektoren, kan jeg med trygghet si at dette i alle fall er en foreldet oppfatning blant de som står bak dette initiativet. I dagens digitale landskap er det snarere slik at åpenhet og deling av data er nøkkelen til suksess. BedreDelt.no sitt interoperabilitetscharter er et glimrende eksempel på hvordan fremtidsrettet industri strategisk forpliktet seg til åpenhet og samarbeid.

Åpenhet som bærekraftig forretningsmodell

Det er en tid for alt, og tiden for å “låse inn” dataene er forbi. Moderne og langsiktige forretningsmodeller handler nå om åpenhet og deling av data. Dette er ikke bare en trend, men en nødvendighet for å sikre innovasjon, bærekraft og ikke minst hurtighet i helsesektoren. Det vet også industrien.

Det er ikke nødvendig å bruke mye spalteplass på de utfordringene helse- og omsorgssektoren står overfor, men digitalisering er en viktig del av løsningen. Det vil kreve at ulike systemer kan snakke sammen og dele data effektivt, og dette er nettopp hva interoperabilitetscharteret til BedreDelt.no handler om.

Vårt charter beskriver felles prinsipper for datadeling og samarbeid, som kan være med på å sikre at helsedata er tilgjengelig for de som trenger det, uavhengig av hvor og av hvem tjenesten leveres. Dette bidrar til høyere kvalitet og bedre pasientsikkerhet, og er en forutsetning for å tilby de beste løsningene for både innbyggere og helsepersonell.

Og er dette bra for helse- og omsorgssektoren, så er det også det beste for industrien, nå og på lang sikt. Gjennom dette er det åpenhet og deling, ikke nedlåsing, som er den mest bærekraftige forretningsmodellen for industrien.

Et åpent og konkurrerende økosystem

En av de viktigste komponentene i vårt charter er forpliktelsen til å delta i et åpent og konkurrerende økosystem. Leverandørene som har stilt seg bak BedreDelt.no er villige til å samarbeide på kundens premisser, og deres løsninger skal understøtte sektorens behov for raske endringer uten at det går på bekostning av god interoperabilitet.

Ved å sikre enkel og effektiv tilgang til korrekt og relevant informasjon gjennom standardiserte datagrensesnitt, legger de til rette for at data kan deles og brukes på tvers av ulike systemer. Dette vil fremme innovasjon og et fruktbart økosystem, og på sikt gi helsepersonell bedre verktøy for å utføre sitt arbeid.

Samhandlingshistorier fra BedreDelt.no

Gjennom BedreDelt.no sine møteplasser har vi allerede blitt presentert for strategier og løsninger fra både offentlig og privat sektor som viser hvordan åpenhet og samarbeid kan føre til bedre helsetjenester. Men som kjent, handling sier mer enn ord, og BedreDelt.no har på sin agenda å relansere det som var kjent som Samhandlingscasen på EHIN allerede på konferansen i november. Her vil offentlige og private aktører gjennom høsten jobbe frem en pasienthistorie som kan vise digital samhandling i praksis, med det beste fra alle parter, og her vil man kunne se hvordan åpenhetsprinsippene er med å skape bærekraftige løsninger for fremtiden.

Fremtiden er åpen og samarbeidsvillig

Den påstanden jeg hørte på frokostseminaret, var en god påminnelse om at vi fortsatt har en vei å gå for å endre holdninger og oppfatninger. Men gjennom initiativ som BedreDelt.no, viser vi at industrien er villig til å gå foran og sette standarden for åpenhet og samarbeid.

Gamle forretningsmodeller med å “låse inn” dataene er ikke bærekraftige i lengden. Moderne og langsiktige forretningsmodeller handler om åpenhet og deling av data. Dette vet industrien, og det er derfor de har forpliktet seg til å følge åpenhetsprinsippene i charteret.

Fremtiden til norsk helse- og omsorgstjeneste er avhengig av at både offentlig sektor og industrien jobber sammen for å skape bedre digitale løsninger. Ved å bygge broer i stedet for barrierer, kan vi sammen sikre at innbyggerne får de beste helsetjenestene.